Utflykt

Vårutflykten

Vårutflykten jubileumsåret 2023 sökte sig västerut, dock ej så långt som tidigare där vi hälsat på i Lund-Lukas gamla granne Danmark, men vi höll oss på mattan och tog som en hyllning till oss som generösa bidragsgivare till den danska kulturen, Halland i fråga. Samtida fotokonst det är vad vi skall se och dessutom det till delar nybyggda konstmuseet. ”GRÄNSLAND, HALLÄNDSK FOTOHISTORA och sist men inte minst GYLLENE ÖGONBLICK! Lukas blir ju modernare så nu fokuserar vi på en företeelse som såg sitt ljus 1835vissa besserwissrar säger 1839, eller lite senare men faktiskt lever i all sin konstnärliga prakt:

Fotohistorik blandat med nutida flit berättade vår initierade guide om och som blev högst levande och det blev uppåt väggarna när vi fick oss berättat både en och annan teknisk som konstnärlig upptäckt som kommit oss till del denna förmiddag.

Fotografier från senare datum gick genom den lugna rundvandring varje Lukasbroder med sällskap kunde bilda sig en egen uppfattning eller en minnes kista att öppna som för min egen del Beggar´s Banquett, Rolling Stones med Bill Wyman i fronttalsidoposition(Nytt begrepp?) och den då rådande barocka kompositionen mitt i det minimalistiska nuet! Dom vågade göra och röra om.

Samlingarna, som vi lämnades åt som oskyldiga barn tog över och Carl Larsson mystiska mora i ett gyllene tungt gul-rött sken gjorde att man önskar att fler borde komma med på dessa inte så ofta nämnda museerna på kultursidorna borde ”fronta ”varje konstkritiksida ( om det nu finns någon värd namnet) då dessa ”okända verk” upptäcks av Lukasgillet med ivriga diskussioner vid varje verk. Att det sedan avslutas med en för mig helt okänd Baertling gul-blå-röd landskapsmålning med noll koll på landskap och perspektiv vilket gör att varje medlem i detta unika gille får framtidstro; kunde han kan jag!!!

Ni har förstått, häng med på det mest obskyra utflyktsmål och Gillet kommer att ta er med på dessa irrfärder i nu-och dåtid vilket man alltid kan längta tillbaka till.

Vi vaknade dock upp i samtiden som var helt fascinerande genom att se de olika grunderingarna av en linneduk kan se ut men också att vår barndom, ungdom, unga vuxentid samt vuxna tid och , ja var är vi nu (+) jo i nutid) kan se ut genom Michael Johanssons fantastiska färgspektakel av objekt som slutar i ett fantastiskt Subjekt!

Galleri Ahrnstedt var sista anhalten som visade Michael Johansson, Inez Jönsson samt Olle Helin som verkligen är firade samtidskonstnärer. Galleriet representerar de främsta svenska nutida konstnärer och en titt där ger en hint av vad som gäller i Sverige. Skulle man inte nöja sig med det finns dessutom skulpturparken med bl a Peter Frie som ägnar sig åt otroligt vackra molnmålningar men som också visat hans skulpturer i internationella sammanhang.

Ritmästaren skötte sig som vanligt, denna gång med extra uppgift att servera GD, och åldermannen den nye mindes sitt Halland i ett tårfyllt tal till Halland trots att han är smålänning precis som ritmeister.

Objektiv iakttagelse från Arkivarien i nollllåtta-nollställd rapportering

Thomas Holm