Utflykt

Lukasgillets vårutflykt 14 maj

Med en gammeldansk i glaset flera danskar framför oss tog vi tjuren vid hornen och fimpade vår Hirschprung då Svenskjävlarna tog sig över bron och in i det allra heligaste, Den Hirschsprungska samlingen och Bertha Wegmanns udstilling. De 32 tappra fick initierad guidning i ett händelserikt liv med New York, Paris Världsutställningar hit och dit och ett bedövande vackert måleri som fallit i glömska. Men vem har inte glömt(?), alla har glömt enligt schlagern, men här kommer minnen om en svunnen tid, en kvinnokamp och det så ofta idag återkommande relationsdrama var en verklighet redan då. Guidning på felfri danska i 2 grupper a en timme, sedan samlingarna och Marstrands fantastiska miniatyrer-karikatyrer som får Lukas målarna att framstå som monumentalmålare!

Genom Köpenhamn med vår trevlige och säkra busschaufför kom vi så ut till Refshalvön, trots att flera var på väg att kliva av halvvägs då vi passerade Hvids vinstue vid Kongen Nytorv…

Ute på Aaaaaamaaaaaaar som det uttalas men det stavas, Amager, anlände vid till ett Halabalou av sällan skådat slag. Containertrafik är väl en sak men containerbar och containerkrubb, det var bra! En lätt internationell måltid i goda Lukasvänners lag samt en framtida, nutida utställning med ljus och rymd som tema. Sina goda 2 timmar tog det med alla diskussioner och nya vinklingar på världen. Inget var som man trodde att det skulle vara, ett Tivoli för den konstintresserade. Världsstjärnorna gjorde sig gällande, men ävn många nya konstnärsskap kom fram i ljuset och speglade sig i Lukas ögon.

Vi var inte lika många denna gång men det blev i mitt tycke lite närmare att diskutera med varandra och upplevelsen att Lukasgillet för en oerhörd nära relation med konsten, nutiden, historien och verkligheten(?), detta faktum blev till en dag att minnas.

Ulf och jag tackar å Lukasgillets vägnar alla bröder med respektive extra allt för en fantastisk dag

Gillesmästaren och biträdande gillesmästaren

Ulf Kristoffersson och Thomas Holm