Julgille

Domkyrkan2016

Lukas julgille 2016

Lukas samlades till traditionsenligt julgille den andra måndagen i december 2016 och kvällen inleddes som sig bör med konsert i Lunds domkyrka. En nära fullsatt kyrka fick lyssna till allt från ”Gläns över sjö och strand” till ”Förunderligt och märkligt”, allt förunderligt och märkligt vackert framfört av körer från Spykens naturvetenskapliga profil under ledning av gillets konsertmästare Sverker Zadig.

Efter sedvanligt förbrödrande i kön till Grands garderob och de populära snapsbiljetterna bänkade sig bröderna i Piratensalen för att lyssna till skattmästare Peter Löwegrens parentation av de bröder som avlidit under året och hedra dessa med en tyst minut. Varpå ålderman Göran Hermerén, vice ålderman Carl Foung och sekreterare Mats Rydstern kunde välkomna 13 nya bröder i vårt gille.

Gillesmästare Ulf Kristoffersson bjöd så till bords i Grands stora sal två trappor upp. Där väntade som brukligt ett grandiost julbord, som i år ”stormades” av 97 förväntansfulla bröder. Lagom till att alla fått sin sill signalederade sångförman S. Ola Thulin att det var dags för den första snapsvisan. Som vanligt sjöng Lukasmålarna under ledning av ritmästare Gunnar Ottosson mest. Och bäst!

Göran Hermerén hälsade så alla välkomna med några väl valda ord på temat om Lukasgillets funktion och betydelse i dagens samhälle.

Buckard

Halvvägs till kaffet var det de två senaste årens bildpresentatörs tur att tala, och Olof Buckards valde ett ämne som han kommer att vidareutveckla i vårens första nummer av Lukas medlemstidning Finis.

Stora salens stora kristallkrona gnistrade denna kväll vackrare än någonsin och den var, som den uppmärksamme kunde se, aftonen till ära dekorerad med en känd Lund- och Lukasprofil, i en mustasch- och kubbsmyckad installation signerad konstnären Hans Verduijn.

Göran

Under stridsropet ”Hej Lukas!” gick julgillet mot sin klo när Göran Hermerén presenterade Lukasgillets nye bildpresentatör, universitetets arkivarie och historieskrivare Fredrik Tersmeden (aktuell med boken ”Lunds universitet under 350 år”). Konstfullt analyserade han årets 14 planscher och pekade mer än en gång på den helige Franciskus som under sitt besök i Lund måste gjort ett starkt intryck på våra Lukasmålare eftersom han dök upp där man minst anade det. På den sista, rykande aktuella planschen, målarnas gemensamma med titeln ”Luthrade katoliker”, var han i centrum, ridande på en åsna (demokraternas symbol i USA-valet), med Martin Luther på ryggen och glatt påhejad av bland andra Kristina Kappelin och Bob Dylan…

Andra planscher uppmärksammade astronomiprofessor Arne Ardebergs utsvävningar på vårmötet, Lukasbroder Thomas Holms guidade busstur tur och retur Lund–Köpenhamn (gillets vårutflykt till Arken Ishøj och Cisternerna), och litteraturprofessor Johan Stenströms möte med Carl Michael Bellman på Lukasdagen den 18 oktober.

Gillets arkivarie och webbmästare Robert Hofbauer uppmärksammades också på en rörlig (!) installation på temat ”Allting går att sälja med mördande reklam”. Och som alltid stod han i trapphallen när det var dags att trappa ner och lockade med gillets slipsar i tre färger, flugor i två, jubileums- och sångböcker, nyputsade silvernålar, historiska cicléetryck och annat användbart att lägga under den egna granen.

Tersmeden

Per Lindström
– Lukas kommunikationsmästare

 

Nya bröder i Lukas 2016:

Professor Lars Eriksson

Professor em Thomas Johannesson

Förgyllare Oscar Jönsson

Landskapsarkitekt Henrik Larsson

Arkitekt Fredrik Larsson

Digital kreatör Henrik Malmqvist

Advokat Per Malmberg

Domare Leif Persson

Tonsättare/violinist Stefan Pöntinen

Fotograf Anders Wallin

Fil Dr Niklas Vareman

Professor Sigvard Åkerman

Konstnär Hans Acates Holmström

 

Avlidna bröder parenterade 2016:

Bertil Sonesson

Jan-Öjvind Swahn

Bengt Erlandsson

Patrick Meurling

Ulf Grahn

Bengt Rooke

Gunnar Skoog