Årsmöte

20161018-lukas-hostmote-dsc01185-001

Årsmötet på Lukasdagen den 18 oktober 2016 klarades i år av rekordsnabbt. Men det började traditionsenligt med en lång och mycket långsamt avancerande kö till Grand Hotels tillfälliga kassa utanför Lukassalen, orsakad av problem med anslutningen till Internet (typ en nedriven kontaktledning).

När bröderna väl var samlade tog vår ålderman Göran Hermerén igen förlorad tid genom att till hungriga och kunskapstörstande bröders glädje klara av de 17 punkterna på dagordningen på otroliga tre och en halv minut.

– Så ska det gå, ropade Olle Hydbom, varpå ålderman fick en kraftfull applåd. Den gällde nog också de visa beslut som vice ålderman noterat som vår inhoppande sekreterare fört till protokollet.

Årsmötet gav Göran Hermerén förnyat förtroende som ålderman. Också Carl Foung fick nytt förtroende som vice ålderman, Peter Löwegren som skattmästare, och Robert Hofbauer som webbmästare/arkivarie. Liksom Thomas Holm på den ”dubbla posten” som gillets webbmästare/arkivarie.

Till revisorer valde bröderna Lars Hansson och Bengt Möller, med Holger Radner och Johan Kjellberg som suppleanter. Till ny bildpresentatör utsågs Fredrik Tersmeden, till gillesfotograf Jonas Jacobsson, till sångmästare S Ola Thulin och till konsertmästare Sverker Zadig.

Lukasgillet fick som traditionen bjuder också i år ett antal nya bröder. Vid julgillet den 12 december kan vi därför hälsa följande medlemmar välkomna: professor Lars Eriksson, professor emeritus Thomas Johannesson, förgyllare Oscar Jönsson, landskapsarkitekt Henrik Larsson, digital kreatör Henrik Malmqvist, advokat Per Malmberg, domare Leif Persson, tonsättare/violinist Stefan Pöntinen, fotograf Anders Wallin, fil dr Niklas Vareman och professor Sigvard Åkerman.

Så var det dags kvällens talare, Lukasbroder Johan Stenström. Han är professor i litteraturvetenskap, disputerade en gång på en avhandlingen ”Harry Martinsons Aniara – från versepos till opera” och har bland annat intresserat sig för samspelet mellan litteratur och andra konstarter. Han är en flitig och uppskattad författare som bland annat uppmärksammat arvet efter Carl Michael Bellman och det var vår store nationalskald som var hans ämne denna kväll. Rubriken, som lockat rekordmånga bröder, var ”Carl Michael Bellman – 250 år sedan första episteln skrevs”.

20161018-lukas-hostmote-dsc01212-007

Professor Stenström inledde med att konstatera att gillet som vanligt ”är på framkant”, men att om rätt ska vara rätt så är det i år bara 249 år sedan den första episteln inspirerades av en händelse den 9 maj 1667. Så rullade han upp en ganska sorglig historia, om en tidig 08-kändis Jean Fredman som var urmakare vid hovet (med ansvar för bland annat Storkyrkans tornur), hade äktenskapsproblem (känd för gräl och handgripligheter med hustrun) och ekonomiska bekymmer (dömd för förskingring) – och som till sist fick sluta sina dagar begravd på galgbacken…

Fredman gav stoff till Bellmans diktning. Det började för Bellmans del där det slutade för den stackars hovurmakaren, med ”Fredmans begravning”, så småningom försedd med nummer 26 i Fredmans sånger.

Sveriges nationalskald nummer ett hade blick för färgstarka berättelser och var 27 år när han skrev den första visan Fredman i en av Europas fattigaste huvudstäder. Bellman hade då legat en kort tid i Uppsala och festat en hel del på Stockholms innekrogar.

– Krogen var hans seminarium, sa litteraturprofessorn utan att antyda om det är en bra eller mindre bra studieform.

Bellman befann sig ofta mitt i händelsernas centrum i en stad med 60 000 invånare och där alla kände alla och många levde för dagen. Bellman festade men skrev framför allt dikter, visor, ordensparodier och en och annan psalm. Genom hans skaldekonst har vi fått lära känna inte bara urmakare Fredman utan också musiker Movitz, korpral Mollberg och den prostituerade Ulla Winblad.

– Bellman förvandlade en sjaskig verklighet till stor dikt. Han befolkade sin egna Bacchi orden med krögare och diverse A-lagare, utsåg glada dryckesbröder till riddare, genomförde regelrätta ordenskapitel och höll vid behov parentation…

Ur vägen och vik

Se på ståten och hör på låten

Utaf trompeten för Bacchi lik

 

Fredman levde och dog!

Bröder alla

vi kunna kalla

hans själ et urvärk, hans kropp en krog

vår lefnad är kärt

Bäst vi rusta

och oss förlusta

så kommer döden och tar oss bort

20161018-lukas-hostmote-_dsc1797-002

Johan Stenström berättade om den populära visan ”Gubben Noak”, som lundabiskopen en gång försökte stoppa genom en bannbulla. Och om den svenske nationalskaldens stora popularitet på andra sidan Øresund – och om hans problem med censuren…

Kvällens talare avslutade med en sång – ”Lämnad vid Kajsa-Stinas säng… sent om en afton, en av de allra vackraste” – framförd av Fred Åkerström i ett känslosamt Youtube-klipp.

Han avtackades med en Lukaskasse med flytande innehåll och en kraftfull applåd, ty detta var en vacker dag i gillets historia, kanske en av de allra vackraste.

20161018-lukas-hostmote-_dsc1833-013

Också Grands ärtsoppa med tillbehör levde denna gång upp till brödernas högt ställda förväntningar. Till kaffet och avecen presenterade ritmästare Ottosson vinsten i gillesmästare Kristofferssons lotteri. Johan Kjellberg var den lycklige som fick ta bussen hem med ett inramat gicclétryck av en gammal plansch med ökenmotiv under armen. Arkivarie Hofbauer sålde slipsar, flugor och näsdukar i höstens nya färg och Ulf Kristoffersson demonstrerade hur man (enkelt) knyter en fluga.

Till sist påminde Thomas Holm om styrelsens initiativ ”Bar för nytillkomna medlemmar” på Grand Hotel i Lund, där nya och gamla bröder kan mötas över ett glas eller två och idka förbrödring. Höstens andra (och sista) sittning äger rum den 8 november, mellan sju och nio.

20161018-lukas-hostmote-dsc01316-027

Per Lindström

– kommunikationsmästare