Vårmöte

Huvudbild

Anders W Mårtensson fick medalj och Per T Ohlsson fångade sin publik

RevisorernaTisdag den 14 april träffades ett fyrtiotal bröder till vårmöte i Lukassalen på Grand Hotel. Innan kvällens huvudattraktion Per T Ohlsson, journalist, författare och Senior Columnist på Sydsvenskan, fick ordet hölls en kortare vårmötesförhandling, där det bland annat beslutades att godkänna 2014 års bokslut och att utöka antalet styrelseledamöter med en vice ålderman.

Under punkten övriga frågor tog vår i det ögonblicket stående ålderman Göran Hermerén till orda och berättade att styrelsen ville belöna en broder som gjort enastående insatser för gillet i många år, men att det inte handlade om hans många år som tidigare ålderman utan om det arbete han la ner på att dokumentera Lukasgillets historia i samband med hundraårsjubileet.

– Anders W Mårtensson har gjort ovärderliga insatser för gillet i samband med jubileumsbokens tillkomst, i samband med dokumentationen, katalogiseringen och fotograferingen av planscherna, inte minst i samband med det detektivarbete som krävs för att få fram texterna till gillets planscher. De är många, över femtonhundra. Han är gillets förlängda minne och levande arkiv, och har varit det under mycket lång tid.

Anders W Mårtensson fick gillets förgyllda silvermedalj och en lång, lång värmande applåd.
Och den medaljerade var, sa han när han tackade för utmärkelsen, både mycket överraskad och mycket glad.

Per T Ohlssons tema för kvällen var besinnings- och kompromisskulturen i svensk politik och vad den betytt för vårt lands utveckling under de senaste tvåhundra åren. Han öppnade lite oväntat med ett bibelcitat, närmare bestämt Lukas 11:17: ”Vart rike som har kommit i strid med sig självt bliver förött, så att hus faller på hus.”

Per T Ohlsson presenterade så en för många bröder i Lukas okänd hjälte i en svensk politik – poliskommissarie Anders Gustaf Kempe i Stockholm – vars hand förhindrade en revolution, kanske ett blodigt inbördeskrig …

– Vi kan naturligtvis aldrig veta eftersom historien tack vare hans resoluta ingripande blev en annan, men våren 1917 var katastrofen nära, sa Per T Ohlsson och målade upp en scen med tiotusentals olagligt demonstrerande på Stockholms gator och framför riksdagshuset.

– Det saknades bara en tändande gnista för att kasta landet i olycka men då fanns Kempe där. Tänk på Finland, där såren efter inbördeskriget mellan röda och vita ännu inte är läkta, tänk på USA och kampen mellan nord- och sydstater, och tänk på Spanien. …

PTOtal

Politik i Per T Ohlssons tappning är en både angelägen och spännande historia. Det vet alla vi som varje söndag läser hans krönika i Sydsvenskan eller som läst hans senaste bok Svensk politik (Historiska Media 2014), där han ”med nerv, inlevelse och stor sakkunskap” berättar om hur Sverige blev Sverige.

Per T Ohlsson är vän av den lugna, stabila och successiva utveckling, som kantats av till synes meningslösa utredningar och tveksamma kompromisser, en ”besinningstradition” som går tillbaka till medeltida sockenstämmor. Vi fick veta att det varit nära ögat några gånger; 1863 (Danmarks krig med Tyskland) och 1939 (Rysslands anfall på Finland) men Kempes hand har vakat över oss, långt innan Kempe var född och har fortsatt göra det också efter hans död. Och han är inte ensam. Per T Ohlsson pekade på fler bortglömda hjältar som konduktör Edvin Jansson i Halmstad.

Slutbild

Hoten kommer inte bara utifrån, enligt Per T Ohlsson. Socialismen har spökat också i vårt land Det hotet avvärjdes tack vare Socialiseringsnämnden (1920–36) – en statlig utredning blev räddningsplanka för Socialdemokraterna i bästa Kempe-tradition – för att några decennier senare dyka upp igen i form av Rudolf Meidners löntagarfonder.

– Tack vare Kjell-Olof Feldt slapp vi det experimentet, med staten som majoritetsägare av alla svenska företag – från SKF till cykelverkstaden på hörnet …

Per T Ohlsson hann också med turerna kring Sveriges EU-inträde och Öresundsbron – och avslöjade sina nya bokplaner, att han nu fokuserar på det i svensk politik viktiga året 1918 och hur vi fick lika och allmän rösträtt.

Mysbild

När det efter långa applåder var dags för frågor listade Per T Ohlsson Sveriges tre bästa statsministrar. På bronsplats Tage Erlander med sina 27 år som statsminister, silver till liberalen Nils Edén för rösträtt och åtta timmars arbetsdag och guld till folkhemsbyggaren Per Albin Hansson. Han avslöjade också, i största förtroende, de tre som han tycker varit sämst …

 

Göran Hermerén tackade Per T Ohlsson för en lysande föreläsning med bland annat en flaska av Churchills favoritbubbel (Pol Roger), Lukasslips och vår jubileumsbok och konstaterade att för den som verkligen kan sitt ämne faller orden lätt. Varpå vår gillesmästare såg till att vi också fick lekamlig spis i form av nattkokt gris med rotfrukter samt en liten chokladkaka till kaffet. ”Hej Lukas” hördes mer än en gång, vilket säkert gladde de inramade bröderna i krita, blyerts och olja som pryder väggarna i Lukassalen.

PL